Ponieważ ostatnio wywiązała się rozmowa na temat komentowania fików, postanowiłam wrzucić tu taki mały apelik. Nie zamierzam nikogo zmuszać na pisania komentarzy, bo wiem, że mijałoby się to z celem, ale wystarczy, że jedna osoba na dziesięć czy na piętnaście zmieni nastawienie po przeczytaniu tego posta, to już będzie coś. Dlaczego warto komentować? Dla pisarza opinia czytelników jest bardzo ważna. Osoby, które wrzucają tu swoje prace, nie dostają za to żadnych pieniędzy, robią to bezinteresownie. Jedyne co mogą z tego mieć, to satysfakcja i świadomość, że do kogoś docierają. Bez komentarzy nie mają tej świadomości i jest większa szansa, że rzucą to, co piszą. Nie chodzi tu o robienie czytelnikom na złość, zauważcie, że nikt nie stawia tu takich idiotycznych warunków "gdy dostanę przynajmniej dziesięć komci, wrzucę nowy rozdział". Jednak wciąż działa tu prosta psychologia. Łatwo się zdemotywować jeśli nikt nie wyraża swojej opinii, bo wtedy autor ma takie uczucie, jakby pisał dla powietrza. Weźcie za przykład dai ji, dziewczyna wrzuciła tu kiedyś jednego fika, ale nikt go nie skomentował, więc się wyniosła. I ja ją doskonale rozumiem. Wniosek jest prosty, im więcej komentarzy, tym więcej rzeczy do czytania. Prawda jest taka, że ludzie komentując wyświadczają większą przysługę sobie, niż autorom.
Wiem, że mogą być różne powody nie wypowiadania się. Czasem jest to lenistwo. Jednak pomyślcie, jedna minuta poświęcona na napisanie opinii was nie zbawi. Czasem jest to nieśmiałość, niektórzy boją się wyrażać swoje myśli. Wtedy starajcie się przełamać ten strach, bo autor będzie wam dozgonnie wdzięczny, nawet jeśli napiszecie jedno zdanie. W wielu przypadkach będzie wam wdzięczny nawet za krytykę.
Dlatego nie milczcie, pomóżcie nam tu stworzyć polski fanfiction.net

Shoot first. Think never.